fbpx

тел. индивидуални разработки

тел. за бизнеса

Бизнес план за салон за красота

Ако обмислят да създадете свой собствен салон за красота, козметичен или фризьорски салон, то със сигурност едно от необходимите неща, с които ще трябва да се заемете, е създаването на бизнес план за вашия бизнес. Независимо дали идеята ви е още в самото начало или пък вече сте започнали процеса и търсите инвеститори, бизнес планът за фризьорски салон или друг тип студио за красота е от ключово значение за успеха на вашето начинание.

Той ще ви помогне да представите правилно бизнеса си и да посочите кои елементи го отличават от всички останали. Този вид план може, също така, да ви бъде полезен при изготвянето на стратегии, при презентиране на финансовата ви стабилност и множество други моменти.

В тази статия, ще разгледаме кога е необходимо да се изготви бизнес план за създаване на козметичен салон или друг вид студио за красота. Ще опишем и какво е необходимо да съдържа един добър и надежден бизнес план за козметичен салон.

Кога е необходимо да се пише бизнес план на салон за красота

Има много случаи, в които създателите на салони за красота внимателно минават през всички стъпки и фази от развитието на бизнеса и едва, когато стигнат до частта с финансирането, осъзнават, че един ключов момента липса – бизнес планът.

Препоръката от експертите е да създадете своя бизнес план за създаване на фризьорски салон или студио за красота още от самото начало, преди да направите онлайн регистрация на фирма. Ето и някои примери за това кога ви е необходим този вид документ и какви са възможностите, които той открива за вашия бизнес:

 • Помощник при взимането на решения – бизнес планът внася яснота във вашите идеи и опростява процеса на вземане на решения.
 • Проверка на реалността – често срещано е собственици и предприемачи да пропуснат важни детайли и елементи относно развиването на бизнес стратегии поради ентусиазъм и вълнение за предстоящото начинание. Бизнес планът може да бъде полезен за проверяването на това как стоят нещата в реален вид.
 • Възможност за нови идеи – когато ни липсва яснота, често отлагаме вземането на трудни решения. Преглеждайки своя бизнес план, можете да откриете редица нови възможности и решения на проблеми, които са ви се стрували неразрешими без наличната информация. Особено когато става въпрос за създаването на маркетинг стратегия, бизнес планът е от ключово значение.
 • План за действие – каквато и цел да сте си поставили, тя е постижима единствено тогава, когато полагате усилия за осъществяването и. Вашият бизнес план за салон за красота очертава ясно всички ваши планове за действие и за изпълнение на вашите идеи. По този начин, вие ще можете ясно да виждате какви са вашите приоритети, с какво време разполагате за осъществяването на вашите цели и какви стъпки е добре да предприемете, за да получите желаните резултати.

Имате нужда от съдействие при изготвяне на бизнес план? FlexyPro ще Ви помогне!

Какво трябва да съдържа бизнес план на фризьорски салон

След като разгледаме какви са ползите от бизнес план за изграждане на фризьорски салон или друг тип студио за красота и кога той е необходим, време е да преминем към елементите, които този документ трябва да съдържа. Можете да създадете вашия бизнес план самостоятелно или пък да се доверите на експерт, който може да ви помогне да съставите качествен план, на който можете да разчитате за години напред.

Ето ги и основните части, които е добре да вземете предвид.

Заглавна страница

Заглавната страница е първото впечатление, което читателят ще получи за вашия бизнес. Когато представяте бизнеса си на потенциални инвеститори или бизнес партньори, необходимо е да се уверите, че разполагате с чиста и професионална презентация.

В тази секция е важно да включите името на вашия бизнес, адреса на салона за красота, имената на собствениците и контакти. Ако бизнес планът се очертава да бъде дълъг, можете да включите и какви ще са отделните елементи от него и в какъв ред са разпределени.

Резюме

Тази част е посветена на обобщение на вашия бизнес план. Можете да посочите информация за вашата компания, вашите цели за следващите пет или десет години и други намерения. Резюмето е добре да бъде кратко, ясно и лесно за разбиране.

Не забравяйте, че има голяма вероятност хората, които четат вашия бизнес план, да разполагат с лимитирано време. Именно затова е добре да опишете бизнеса си по начин, по който да направите впечатление за кратко време.

Някои компании предпочитат да оставят резюмето за последно, за да могат лесно да извадят важни елементи от различните секции и да съставят успешно тази част на плана.

Фирмено описание

Описанието на вашия бизнес предоставя информация за вашия салон за красота, както и за неговата история. Опишете подробно какъв вид услуги предлагате или възнамерявате да предлагате и какво отличава вашия салон от останалите. Със сигурност сте замислили уникална концепция, която се надявате да привлече вниманието на правилните клиенти. Опишете я в детайли и не се притеснявайте да влизате в подробности за това с какво вашето студио се откроява. Как биха реагирали различните демографски групи в района на вашия салон? Какви проблеми ще решава той за обществото? Как мислите, че ще се развия през първите пет години?

Мисия

Независимо за какъв вид бизнес създавате бизнес план, важно е да опишете вашата мисия. Това е една от най-предизвикателните и важни части от вашия бизнес план. Добрата и силна мисия може да диктува вашето бъдеще и отделните аспекти на вашия салон. Тук е добре да обобщите какъв е вашият подход към бизнеса, от ежедневни операции и наемане на служители до продуктите, с които работите или пък това как се отнасяте към клиентите.

Всичко това би било добре да е описано с няколко изречения. След време, можете да се връщате към описаната мисия, когато изгубите посоката на развитие за вашия салон. Информацията тук може също така да бъде използвана за ръководене на вашите служители, които трябва да бъдат информирани и да вярват във вашия салон.

Пазарен анализ

Пазарният анализ е подробен поглед най пазара, в който функционира вашият салон. С други думи, това е проучване на вашата местна общност, вашата конкуренция, настоящите тенденции и вашата индустрия като цяло. Пазарният дял може да бъде разделен на три раздела:

 • Пазарна демография
 • Тенденции в индустрията
 • Местна конкуренция

Маркетинг стратегия

Вашият пазарен анализ ще служи като основа за вашата маркетингова стратегия. Първо, определете вида на клиенти, които искате да привлечете към вашия салон. Създайте пълна картина на вашите перфектни клиенти или вашата таргет аудитория. Опишете тяхната възраст, пол, доходи, начин на живот, професии, желания, потребности и други.

След като сте готови, помислете за това, как вашият бизнес ще привлече вниманието на този тип клиент? Ще позиционирате ли вашия салон като луксозен, модерен и скъп или пък ще заложите на създаването не скромен семеен салон? Опишете каква ще е вашата позиция и как ще я постигнете. Какъв вид реклама, събития и промоции ще използвате? Какъв ще бъде интериорният дизайн на салона и защо?

Маркетинговият план е от жизнено значение за развитието на всеки бизнес. Той включва конкретни действия, които ще ви помогнат да достигнете до желаните цели и да превърнете бизнеса си във всичко онова, което той би могъл да бъде. Изготвянето на маркетинг план не е никак лесна задача и отнема време, енергия и ресурси. За да сте сигурни, че вашият маркетинг план ще работи успешно и ще навигира бизнеса в правилна посока, доверете се на експерти в областта.

Управление

Имате ли вече план за управление и как изглежда той? Тук е вашият шанс да очертаете своята управленска йерархия, да опишете ролята и отговорностите на всеки служител и да определите възнаграждението. Частта, посветена на управление във вашия бизнес план, трябва да включва собствениците, стилистите, персоналът не рецепция, доставчици на продукти или услуги и други важни лица.

Финансов план

Финансовата част от бизнес плана е често най-сложната и предизвикателната. Въпреки това, тя е и считана за най-важна, особено ако ви предстоят разговори с инвеститори. Създаването на детайлен финансов план ще ви помогне за предвиждането на потенциални пречки, за придобиване на представя за напредъка на вашия салон в определени периоди и други.

В тази секция е добре да включите:

 • Прогноза за продажбите – това може да е детайлна дигитална таблица, която предвижда продажбите ви през следващите три или пет години.
 • Бюджет за разходите – очертание на това, което ще трябва да похарчите за неща като наем, продукти, маркетинг и други.
 • Отчет за печалба и загуба – обобщение на прогнозираните приходи и разходи, направени за една година.
 • Отчет за паричния поток – 12-месечен план за това как парите ще постъпват във вашия бизнес и как ще излизат от него. Тук се включват заеми, плащания по заеми, данъци, лични средства, които се използват за бизнеса и други.
 • Прогнозен баланс – Сметки за активи и пасиви, които не са включени в отчета за паричния поток, както и прогнози за нетната стойност на бизнеса в края на 12-те месеца.

Допълнителни елементи

Ако мислите, че имате допълнителна информация, която е важна, но не пасва в нито една от гореспоменатите секции, то може да отделите специално пространство за допълнителни елементи. Тук можете да включите всякакви материали, които смятате, че ще бъдат полезни в бъдеще. Например, можете да включите биографии, разрешения, лицензи, договори за наем и други.
Този раздел не е задължителен но пък може да бъде от полза за организацията на всички отделни документи и идеи на едно място.

Бизнес план, на който можете да разчитате

Всеки салон за красота разполага с различна схема, по която е създаден конкретният бизнес план. Създаването на структурата на плана зависи от спецификите на бизнеса и именно затова не можем да разчитаме на еднакъв модел за всеки. Ако нямате опит в създаването на бизнес план, но пък искате да извлечете максимума от ползи, които документът предлага, доверете се на консултантите от Флекси Про, които са експерти в създаването на бизнес планове. По този начин, вие ще спестите време, усилия и стрес и ще получите качествен продукт, на който можете да разчитате години напред.

Изберете FlexyPro за изготвяне на бизнес план!

Имате запитване?

Изпрати ни съобщение или заповядай в нашия офис

Работно време:

Понеделник – Петък: 09:00 – 17:30ч.

Събота и неделя: почивни дни