fbpx

тел. индивидуални разработки

тел. за бизнеса

Бизнес план за кредит: Всичко, което трябва да знаете

Независимо от това дали сте собственик на голяма корпорация или на малък бизнес, който тепърва навлиза в избраната от Вас индустрия, вероятно е да се нуждаете от финансово подпомагане в някакъв етап от развитието на фирмата. Съществуват различни начини да се сдобиете с необходимите средства, но сред най-популярните решения са кредитите.

Кандидатстването на кредит не е толкова лесно колкото вероятно звучи, особено ако нямате опит в областта. Когато посетите банката за малък или голям заем, сред първите въпроси, които ще срещнете е този свързан с бизнес плана на Вашата фирмата. В тази статия набързо ще разгледаме как се изготвя бизнес план за кредитиране на фирма, кога е необходимо да направите такъв бизнес план и какво включва той.

Кога е необходимо да се пише бизнес план за кредит

Преди да отидете при кредитора, та дори и преди да създадете фирма е необходимо да се запознаете с всички документи и вида информация, които ще са ви необходими за кандидатстване за фирмен кредит. Основните неща, за които ще Ви попитат, включват кредитната Ви история, взаимоотношения с банки или други кредитори, опит, стратегия за развиване на Вашата бизнес дейност и други.

Въпреки, че не всяка банка изисква бизнес план за кандидатстване за кредит, повечето финансови институции ще попитат фирмите за бизнес план. Ако фирмата Ви спада под категорията микро, малък или среден бизнес, има вероятност планът да не е необходимост. Ако управлявате голям бизнес, то най-вероятно ще Ви е нужен бизнес план.

Но какво съдържа той и как се изготвя?

Какво трябва да съдържа бизнес план за отпускане на кредит

Кредиторите се интересуват от това какъв е Вашият бизнес, какви продукти или услуги предлага той, как изглежда конкурентната среда и кои са ключовите служители във фирмата. Тази информация е полезна при измерване на шансовете на фирмата за успех, което определя това дали ще успеете да извършвате плащания по заема навреме.

Всеки бизнес план е различен освен по съдържание, но и по структура. Въпреки това, налице са няколко основни елемента, които е добре да бъдат добавени във Вашия бизнес план за кредит.

Силният бизнес план за кандидатстване за заем ще включва следните елементи:

 • Страница за съдържание
 • Резюме
 • Описание на компанията
 • Пазарен план и анализ
 • Организация и управление
 • Услуга или продукт
 • Маркетинг и продажби
 • Финансов анализ
 • Искане за финансиране
 • Приложение

Имате нужда от съдействие при изготвяне на бизнес план? FlexyPro ще Ви помогне!

Как се изготвя бизнес план за кандидатстване за кредит

Бизнес планът е важен за заемодателя и трябва да бъде написан по ясен и лесно разбираем начин за всички кредитни служители. Добрият бизнес план служи като ръководство. Той може да бъде използван за прогнозиране и сравняване по пътя към успеха.

Страница за съдържание

Страницата за съдържанието на бизнес плана е съвсем стандартна. Тя служи за ориентир какво включва бизнес планът и къде може да бъде намерена съответната информация. Имайте предвид, че кредиторите са често заети хора, които нямат излишно свободно време за преглеждане на дълго съдържание. Страницата за съдържание ще им позволи бързо да открият къде са данните, които са им необходими и да продължат нататък с решенията относно Вашия фирмен кредит.

Резюме

Следващата част е резюмето. Резюмето може да бъде сравнено със снимка на най-важните неща, които са включени в бизнес плана. Вместо да прелиства целия план в детайл, кредиторът може да погледне резюмето и да добие представа за най-важната информация в документа. Тук се включват данни като описание на компанията, продуктът или услугата, която тя предлага, с каква цел е създадена фирмата и други. Опишете накратко Вашите основни конкуренти и защо мислите, че Вашия продукт или услуга ще се справи с тях.

Описание на компанията

Описанието на компанията е следващата кратка част от бизнес плана. Тук е необходимо да включите каква е Вашата мисия, кои са принципите, които Вашата компания следва, както и да дадете информация относно стратегически партньорства и Вашата корпоративна структура.

Пазарен план и анализ

След като кредиторите вече имат представа за това с какво се занимава Вашият бизнес, следва да направите презентация на Вашата конкуренция на пазара. Посочете съществуващите пазарни празнини, които Вашият бизнес ще запълни. Включете информация като:

 • Представяне на индустрията
 • Информация за целевия пазар
 • Маркетинг стратегия
 • Пазарен анализ

Организация и управление

Тази част е отдадена на посочването на структурата на управление във Вашата компания. Повечето фирми предоставят организационна схема, описание на структурата на компанията, както и прогноза относно заплати. Тук е необходимо да добавите всяка ръководна длъжност, лицето на длъжността, техните отговорности и техните квалификации. Опишете Вашия борд на директори на отделна страница.

Услуга или продукт

Кредиторите ще искат да се запознаят с Вашите услуги или продукти. Включете подробно описание на продукта или услугата на Вашата фирма. Какви нужди задоволяват те? Добавете информация за цялата си продуктова линия, както и за структурата на ценообразуване. Тук е добре да добавите и прогнозирания жизнен цикъл на продукта или услугата. Опишете всички търговски марки, патенти или други права на интелектуална собственост.

Маркетинг и продажби

Тази секция цели да посочи как Вашите клиенти ще разберат за и достигнат до Вашите продукти или услуги. Какви канали ще използвате като методи за продажба? Каква е Вашата стратегия за растеж? Ако планирате да отделяте бюджет за реклама или развитие на връзки с обществеността, посочете какви ще бъдат Вашите усилия. Планирате ли да присъствате активно в социалните мрежи? Ще таргетирате ли конкретна аудитория? Какво ще е Вашето онлайн присъствие?

Най-добрият начин да опишете тази информация е чрез създаването на маркетинг план.

Планът улеснява оценяването на нови възможности. Тези нови възможности подкрепят ли общите маркетингови цели и план, които вече имате? Ако е така, тогава може би си струва да ги обмислите. Ако не, тогава е лесно да си тръгнете, знаейки, че сте взели правилното решение за вашите общи нужди и цели. Планът улеснява разглеждането на тези нови възможности и взимането на бързи решения относно правилните стъпки.

Финансов анализ

Тази секция е, може би, сред най-важните и ключови за кредиторите. Тук е необходимо да добавите Вашите финансови прогнози за следващите три до пет години. Колкото по-подробни и далеч в бъдещето са те, толкова по-голям шанс имате да бъдете одобрени за фирмен кредит.

Финансовата прогноза трябва да включва:

 • Отчети за доходите
 • Отчети за паричните потоци
 • Бюджети за капиталови разходи
 • Баланси

Искане за финансиране

Ето, че дойде моментът да поискате финансиране.
Посочете ясно защо имате нужда от финансиране за бизнеса, каква сума бихте искали да получите и в какво ще бъде вложена тя. Представете това как финансирането ще допринесе за цялостния успех на компанията. Можете да структурирате тази секция както намерите за добре, но ето едно сигурно предложение:

Опишете текущите нужди от финансиране
Включете всички бъдещи изисквания за финансиране за следващите пет години
Представете как възнамерявате да използвате средствата
Добавете стратегическите бъдещи финансови планове

Доверете се на експерт по изготвяне на бизнес планове

Създаването на бизнес план отнема време и изисква прецизност. Отделете време на тази стъпка от развитието на Вашия бизнес като се доверите на експертите в изготвянето на бизнес планове от консултантска фирма Флекси Про. Бизнес планът ще послужи не само за кандидатстване на фирмен кредит, но ще бъде от полза и за Вас като управители или служители на фирмата.

Изберете FlexyPro за изготвяне на бизнес план!

Имате запитване?

Изпрати ни съобщение или заповядай в нашия офис

Работно време:

Понеделник – Петък: 09:00 – 17:30ч.

Събота и неделя: почивни дни