fbpx

тел. индивидуални разработки

тел. за бизнеса

Закриване на фирма - какъв е процесът

Ако вече сте преминали през процеса на регистрация на фирма, то е вероятно в даден етап да се наложи нейната дейност да бъде преустановена и възобновяването и да не е възможно или пък нежелано. В такъв случай ви очаква процес по закриване на фирма, който въпреки общите предположения, не е никак бърз и лесен. Закриване на фирма или ликвидация би могло да отнеме до една година, което изисква подготовка и планиране.

С тази статия ще ви помогнем да се запознаете с всички етапи от прекратяване на фирма. Ще разгледаме как се прекратява фирма ако дружеството е било ЕТ, ООД, ЕООД или пък регистрирано по ДДС.

Стъпки при закриване на фирма ООД и ЕООД

За да премине процесът по закриване на фирма гладко и безпроблемно, необходимо е да съставите план за действие. Учудващ факт е, че докато регистрацията на фирма отнема по-малко от седмица, закриването на фирма е дълъг процес, който трае между седем месец и над една година. За да се предпазите от нежелани и изненадващи затруднения е необходимо да разчертаете вашия план предварително и да си осигурите достатъчно време за реакция.

Предварителна подготовка

На първо място, уверете се, че имате списък с всички кредитори, които ще трябва да уведомите за намеренията ви за ликвидация. Би било редно те да бъдат поканени да предявят вземанията си. Кредиторите включват енергоснабдителни организации, топлофикация, ВиК, наред с други задължения от търговските книги на дружеството. Това е и моментът, в който е добре да уведомите партньори, доставчици, наемодатели, телекомуникационни оператори и други замесени организации за прекратяването на договори.

Дерегистрирайте вашите касови апарати от търговските си обекти и се свържете с НАП, както и с доставчика на устройствата, за да гарантирате, че необходимите действия ще бъдат извършени навреме. Необходимо е и да уведомите Териториалната дирекция на НАП за прекратяването на дружеството чрез официално уведомление. Следващата стъпка е да ви бъде издадено Удостоверение по чл. 77 ал. 1 от ДОПК, което е официален документ, обявяващ решението за заличаване на фирмата от Търговския регистър. Важно е този документ да бъде издаден в началото на закриването на фирмата защото срокът му за издаване е два месеца.

Вписване на обстоятелства по прекратяване

След първоначалната подготовка е време за втора стъпка по ликвидацията. Следващата фаза е подаване на Заявление Б6 за вписване на обстоятелствата относно прекратяване и ликвидация. За заявлението ще е необходимо подготвянето на няколко документа:

  • Протокол от Общо събрание/Решение на едноличния собственик за започване на производство по ликвидация, избран ликвидатор и срок за ликвидация
  • Нотариално заверено съгласие, подписано от ликвидатора
  • Декларация по чл. 13 ал. 4 от Търговския закон
  • Документ за платена държавна такса
  • Удостоверение по чл. 77 ал. Ч от ДОПК
 

Отправяне на покана до кредиторите

На този етап сте готови да отправите официална покана до всички ваши кредитори като подадете Заявление Г1. Това заявление публикува покана до кредиторите да предявят вземанията си. Срокът, който е определен за ликвидацията от решението за прекратяване, трябва да бъде спазен, като минималният срок е шест месеца.

С това заявление, вие се уверявате, че покана е отпратена както към известните кредитори, така и към неизвестните.

Изчистване на задължения и прекратяване на договори

Остават финалните дейности за прекратяване на дружеството. В период от шест месеца трябва да се изчистят всички задължения към кредиторите, да се прекратят официално всички договори с партньори и служители. След прекратяването на договорите, дружеството трябва да уведоми НАП и ликвидаторът трябва да предаде всички трудовоправни документи и ведомости по разплащания в НОИ. В следствие на извършването а тези действия ще бъде издадено удостоверение за закриване на фирмата.

През тази фаза от процеса ще бъдат необходими няколко счетоводни документа:

  • Начален ликвидационен баланс с пояснителен доклад
  • Краен ликвидационен баланс с пояснителен доклад (след шест-месечния срок)
 

В крайния ликвидационен баланс се пояснява дали има останало имущество за разпределение и на каква стойност, какво представлява то, дали са погасени предявените вземания и как ще бъде разпределено имуществото.

Заличаване на дружеството от търговския регистър

За да завършите процеса е необходимо Заявление А4 за прекратяване на дружеството. Ако всички фази от закриването са били изпълнени успешно и навреме, самото заличаване на търговското дружество трябва да бъде изпълнено в срок от една седмица след като бъде подадено заявлението. Струва си да отбележим, че в случай, че има пропуски или неясноти останали от предишните стъпки, то процесът може да се удължи драстично.

Имате нужда от съдействие при закриването на Вашата фирма? FlexyPro ще Ви помогне!

Закриване на фирма без дейност

Дотук разгледахме какъв е процесът по закриване на фирма, която е имала дейност. Но какво се случва при закриване на неработеща фирма?

Процесът е еднакъв и не се различава по нищо и в двата случая. Единствената разлика се намира в това, че работещата фирма има имущество, служители, сделки и партньори, с които трябва да се уредят вземания или задължения. Тези фактори допринасят за един по-дълъг процес и по-сложни стъпки по осребряване на имущество, удовлетворяване на кредитори, както и разпределение между съдружници и партньори след ликвидацията.

Освобождаването на служители трябва да следва конкретен ред и да бъде съобразено със законите. При закриване на фирма без дейност тези процеси липсват, което прави ликвидацията по-лесна и бърза.

Закриване на фирма ЕТ

Що се отнася до фирма ЕТ, процедурата по закриване е почти същата като при закриване на ООД или ЕООД. Разликата е в това, че закриването не преминава през ликвидация.Вместо това, фирма ЕТ директно се заличава. Особено когато заличаването се извършва без служители и задължения, то процедурата е почти мигновенна и безпроблемна.

Ако пък вашата фирма ЕТ има служители на договор, то техните трудови договори трябва да бъдат прекратени. Всички релевантни документи трябва да бъдат предадени в НОИ, след което следва проверка от НОИ, която трае около три месеца. Преди заличаването на може да се превърне в реалност, всички задължения към държавата трябва да бъдат погасени.

Колко струва закриването на фирма?

Може би един от най-често задаваните въпроси, когато стане въпрос за ликвидация на фирма, е колко струва процедурата. Цената варира, в зависимост от усложненията, които възникват по време на процеса. Ако фирмата няма задължения към държавата или пък към други лица или няма голяма имущество за уреждане, то закриването на фирма ще струва между 500 лв и 800 лв. Въпреки това, ако вашият бизнес е голям и комплексен, то ще ви е необходим опитен юрист, който ще положи доста повече усилия и работа върху процеса, което ще увеличи и крайната цена. Консултантска фирма ФлексиПро работи с юристи, които са специализирани в това, и можем да Ви асистираме.

Доверете се на експерт по закриване на фирма

Закриването на фирма е нещо, което и вие самите можете да осъществите, особено ако вашето дружество е малко и не се асоциира със сложни структури. Въпреки това, доверявайки се на опитен експерт в областта може да ви спести не само време, но и пари. Уверете се, че минавате през всяка стъпка по процедурата по закриване на фирма с увереност. Експертът ще ви помогне да вземете правилните решения и да приключите с процеса възможно най-бързо. Ние сме на разположение да отговорим на вашите въпроси и да бъдем до вас през всяка стъпка.

Изберете FlexyPro за закриването на Вашата фирма!

Изпрати ни съобщение или заповядай в нашия офис

Работно време:

Понеделник – Петък: 09:00 – 17:30ч.

Събота и неделя: почивни дни