fbpx
Skip to content

Регистрация На Фирма: Какво Следва След Това?

Ако за първи път регистрирате фирма, то със сигурност имате множество въпроси. Какъв е процесът по регистрацията? Какви документи са необходими за създаване на фирма? Какъв тип дружество е добре да изберете? Но освен информацията, която ви е необходима за регистрация на фирма, може би се питате и въпроси относно всичко, което следва след регистрацията.

Да, откриването на фирма е комплексен процес, който изисква подготовка. Но това е само първата стъпка от успешното управление на вашето дружество. Съществуват още много на брой стъпки, както задължителни, така и препоръчителни, които е добре да предприемете след регистрацията на вашата фирма. В тази статия ще разгледаме какво следва след регистрация на фирма. Ще споделим с вас кога може да започне дейността на новото ви дружество, какво трябва да знаете за счетоводството и финансовите отчети на фирмата и друга полезна информация.

Започване на дейност на нова фирма

След като вече знаете как се прави регистрация на фирма, следващата стъпка е започването на дейност. Официално се счита, че дейността на регистрирана фирма започва тогава, когато тя обяви първи си приход или разход. Първият приход или разход се отчитат чрез фактура или друг вид счетоводен документ. От момента на фактурата, управителят разполага с 7-дневен срок, в който трябва да бъде пусната декларация до НАП за стартирането на дейност от регистрираната фирма.

Необходимостта от декларацията до НАП би могла да отпадне в случай, че управителят вече е пуснал такава за друга фирма, в която той има същите права на управител или собственик.

Моментът на първия приход или разход също дава старт на месечното осигуряване на управителя или собственика на дружеството. Много управители и собственици предпочитат да покрият по-дребни разходи необходими за фирмата от личните си средства, с цел забавяне на месечните осигуровки до момент, в който първите приходи са вече налице.

Добрата новина е, че няма краен срок, в който законът може да задължи управител или собственик на дружество да обяви стартирането на своята фирма чрез декларация до НАП. Дължината на този период зависи от структурата и дейността на дружеството, стратегията за стартиране и други.

Но преди да трупаме приходи и разходи като фирма е необходимо да помислим за други, задължителни първи стъпки след регистрация на дружество.

Имате нужда от съдействие с регистрацията на Вашата фирма? FlexyPro ще Ви помогне!

Задължителни първи стъпки след регистрация на фирма

Освен декларация за започване на дейност към НАП, управителят или собственикът на новото дружество има друг задачи, които да покрие, за да може фирмата да функционира законно.

Регистриране на касов апарат

Касовият апарат е задължителна първа стъпка за фирми, които планират да работят с разплащания в брой със своите клиенти. Законът задължава фирмите, които получават разплащания в брой да монтират и въведат в експлоатация регистрирани в НАП фискални устройства от датата на започване на дейността на обекта. По този начин, продажбите на стоки или услуги е регистрират и отчитат на фискални касови бележки, които се съхраняват.

Съществуват няколко вида фискални апарати и изборът на подходящ за вашата фирма зависи от нейната дейност и други фактори.

Откриване на разплащателна сметка

Ако вашата фирма ще получава разплащания по банков път, то вие се нуждаете от разплащателна сметка. Електронното банкиране е удобен и бърз начин да управлявате и проследявате фирмените средства, както и да нареждане директни онлайн преводи. Под тази графа можете да се възползвате и от услуги като PayPal, EasyPay, Epay и други.

Но какво ако фирмата получава плащания както в брой, така и по банка? В такъв случай, и двете опции стават задължителни. Вашата фирма трябва да регистрира свой касов апарат и да открие разплащателна сметка за онлайн или банкови преводи.

Обработка на лични данни

По закон, всяка фирма, организация или човек, който обработва лични данни, е длъжен да се регистрира като администратор на лични данни. Под лични данни спада всеки тип информация, с която е идентифицира личност, фирма или друга организация. Това може да са данни като ЕГН, ЕИК номер или Булстат, адрес и много други. Ако вашата дейност включва сключване на договори с клиенти и партньори, управление на уеб сайт с контактна форма, която изисква данни на клиенти за запитвания, управление на онлайн магазин, който изисква клиентски данни и други подобни, то вие със сигурност трябва да преминете през регистрация за администратор на лични данни.

Това може да се случи като подадете пакет от документи и заявления към Комисията на защита на личните данни.

За съжаление, тази стъпка след регистрация на фирма често остава пренебрегната и забравена от управители и собственици. Липсата на тази регистрация може да доведе до глоби от порядъка на 10,000 лева до 100,000 лева.

Полезни стъпки след фирмена регистрация

Стъпките описани дотук са от задължителните, без които вашата дейност не може да започне по закон. Но освен тях, съществуват и редица други стъпки, които трябва да предприемете ако искате вашето дружество да започне успешно да извършва дейността си. Точките, които ще споменем като полезни или препоръчителни са не по-малко важни от задължителните. Въпреки, че липсата им не е законно наказуема, вашият бизнес трудно би функционирал без тях.

Създаване на фирмен печат

Фирменият печат със сигурност не е задължителен елемент и изискване за функционирането на една фирма но практиката показва, че почти всички фирми го използват. Фирменият печат влиза в употреба най-вече при сключването на сделки или подписване на договори и документи, особено тези, които са към държавни инстанции. Печатът носи информация за името на фирмата на български език и по желание може да включва град, лого, година и друга релевантна информация.

Създаване на лого

За да бъде добре разпознаваема вашата фирма е препоръчително да създадете отличително лого, с което вашите клиенти и партньори могат да ви запомнят. В зависимост от сферата, в която бизнесът ще предлага услуги или продукти, логото може да включва различни цветове, шрифтове, изображения и други подходящи елементи. Логото не е задължително за всяка фирма но определено е от полза.

Създаване на електронен подпис

Електронният подпис е особено важен ако използвате онлайн банкиране, услуги или продукти свързани със софтуер, онлайн продажби, дигитална кореспонденция и други. Някои фирми предпочитат да създадат свой собствен електронен подпис, докато други се доверяват на счетоводната компания, която ги обслужва. Счетоводната компания може да бъде упълномощена да издава всички необходими документи от името на фирмата към НАП, НОИ, НСИ и други институции.

Организиране на счетоводството

Не всеки управител или собственик се чувства комфортно в света на счетоводството. И това е напълно нормално. Въпреки това, необходимо е да бъде организиран начинът, по който счетоводството на фирмата ще се води. Това може да се случи по няколко начина. Често избирана опция е фирмата да назначи квалифициран счетоводител на трудов договор. Алтернативно, дружеството би могло да си партнира със счетоводна фирма, която да е отговорна за счетоводните въпроси, отчети и декларации.

Сигурност срещу кражби

Повечето собственици на фирми пропускат този елемент, тъй като не всеки допуска, че би могъл да стане жертва на кражба. Въпреки всичко, съветът ни е да осигурите защита срещу кражба на фирмата. Това може да стане чрез регистрация на смс, който да получавате като известие в случай, че дадено обстоятелство се промени. Това може да включва нов собственик, смяна на адрес, смяна на име на дружеството, новости по дяловото разпределение и още.

Регистрация в ДАНС

Не всяка фирма се нуждае от регистрация в ДАНС но е необходимо да проверите дали тази регистрация важи за вас. Ето няколко примера за дружества, които трябва да бъдат регистрирани в ДАНС с цел предотвратяване на престъпления:

  • Неправителствени
  • Oрганизации
  • Търговци на едро
  • Застрахователи
  • Спортни организации
  • Заложни къщи
  • Обменни бюра
  • Счетоводни къщи
  • Кредитни институции

Съществуват и друг тип дейности, които изискват регистрация по ДАНС. Направете проучване дали вашата дейност спада в тази категория.

Освен тези неща, не е излишно да се замислите за изготвяне на бизнес план и разработване на маркетингова стратегия, защото ще са ви необходими, за да набележите правилната посока за развитие на бизнеса, и да дефинирате пречките и възможностите по пътя си.

 

Счетоводство и финансови отчети на нова фирма

Тъй като счетоводството на една фирма е от ключово значение, тази точка заслужава свое собствено пространство в тази статия. Необходимо е да се вземе предвид дали фирмата е регистрирана по ДДС и ако не е, дали е нужно да се регистрира. Воденето на счетоводство на фирма, която е регистрирана по ДДС е сложен и отговорен процес.

Законът изисква издаването на справка декларация по ДДС за предходен месец всеки месец до 14то число. Това е и срокът, в който се плаща изчисленото ДДС към държавата. В противен случай, вашата фирма е изложена на риск от глоби, които достигат до 10,000 лева. Дори и данъкът да се плати но по-късно от предоставеното време се начислява лихва в размер от 12%. При правене на справки за декларации по ДДС, нито една фактура не би било редно да се изкуска. Ако се случи така, че фактура е пропусната, фирмата ви може да пострада с глоба от 1,000 лева.

Съществуват и множество други подробности, които се отнасят специфично до счетоводството на една фирма, независимо дали тя е регистрирана по ДДС или не. Ето защо е от ключово значение да организирате добре тази част от вашия бизнес, за да си осигурите спокойствие и сигурност.

Вече имате всичко необходимо

Както виждате, създаването на успешна фирма не се постига само с регистрация на фирма. Има множество елементи и дейности, за които трябва да се погрижите за да може вашият бизнес да завърти колела и да потръгне. Надяваме се, че с тази статия допринасяме с малко светлина в тази иначе тъмна стая. Стартирането на бизнес за първи път определено не е най-лесното начинание, с което ще се захванете но информираността и постоянството превръщат процеса в по-лесен и приятен.

На разположение сме да отговорим на вашите въпроси и да предложим професионална подкрепа за регистрация на фирма. Първата стъпка е пред вас, а нашите бизнес консултанти са на линия, за да ви асистират.

Изберете FlexyPro за регистрация на Вашата фирма!


Контактна форма

Работно време:

Понеделник – Петък: 09:00 – 17:30ч.

Събота и неделя: почивни дни