fbpx
Skip to content

Свободно име на фирма: проверка и варианти за имена

Идеи за имена на фирма

Има няколко аспекта при избора на име на фирма, които всеки предприемач трябва да вземе предвид.

От една страна, името на фирмата трябва да бъде свободно за регистрация в Търговския регистър и да се отличава достатъчно от други сходни имена.

Колко точно да се отличава? Ще разгледаме след малко, защото освен тези два фактора, има още няколко важни, които трябва да предвидите, когато регистрирате нова фирма.

В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете по темата:

 • как да направим проверка за свободно име на фирма в Търговския регистър;
 • по какъв начин името на новата фирма трябва да се отличава от всички вече регистрирани;
 • какви примерни имена на фирми можем да измислим;
 • кой е най-удачният вариант за име на фирма за дългосрочни бизнес цели;
 • как да се вдъхновите за добри идеи за име на фирма и какви инструменти да използвате.
И още много, което да научите за името на новата фирма преди да преминете към регистрация на фирмата.

Проверка за свободно име на фирма в Търговски регистър

Ако вече имате някаква идея какво искате да е името на новата ви фирма, то следва да го проверите в Търговския регистър, наличен в сайта на Агенция по вписванията на Република България:
https://portal.registryagency.bg/

Навигирайте към “Справки” в менюто на Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел.

Проверка на име на фирма в Търговски регистър
От лявото меню, което ще Ви излезе, изберете “Права върху фирма/наименование”. Това ще Ви изведе екран с търсачка, в която да проверите името на фирма, което искате да регистрирате. Напишете името на кирилица и натиснете бутона ”Търси”.
Проверка за свободно име на фирма в Търговски регистър

Ако се появи надпис в синьо “Няма намерени съвпадения по посочените критерии.”, то името на дружеството е свободно и можете да го регистрирате в ТР.

Ако обаче видите, че е изведен списък с резултати, то следва да проверите всички страници от този списък, за да видите дали има точно или много близко съвпадение по желаното от Вас име на фирма.

Ако откриете точно съвпадение, имате две опции: да измислите ново, уникално име на фирма; да направите Вашето име на предприятие достатъчно уникално, за да бъде одобрена регистрацията му в Търговския регистър.

Нека да разгледаме двата варианта по-подробно заедно с техните плюсове и минуси.

Примерни имена на фирми, уникални за Търговския регистър

Ако името на фирма, което сте проверили в Търговския регистър е вече заето, то можете да го направите уникално, като добавите към него някаква допълнителна информация.

Ето един пример:
Ако “Име на Фирма ООД” е заето, то можете да проверите дали други вариации на същото са свободни. Такива примерни наименования могат да бъдат:

 • “Име на Фирма – Година на създаване ООД”
 • “Име на Фирма – Град на създаване ООД”
 • “Име на Фирма – Дейност на фирма ООД”
И всякакви други добавки, за които се сетите, като “БГ”, “Комп”, “Къмпани” и други. Разбира се, задължително е да проверите и това ново име в ТР, за да видите дали е свободно.

Изисквания на ТР за имена на нови фирми

Примерните имена на фирма, които се считат за уникални от ТР, е важно е да отговарят на няколко основни правила и насоки:

 1. Най-основното изискване на ТР е името да бъде уникално, защото не може да има две фирми с едно и също име;
 2. Името на фирмата не може да е същото като вече регистрирана марка. За България са в сила търговските марки регистрирани в Българско Патентно ведомство, в Службата на ЕС за интелектуална собственост (СЕСИС), както и Световната организация за интелектуална собственост (СОИС);
 3. Името трябва да се регистрира на кирилица;
 4. ЕТ дружествата задължително се наименоват със собствено и фамилно или бащино име на търговеца, като може да се сложи и уточняваща за бизнеса дума (година, град, дейност и всякакви други);
 5. Единствените допустими символи в името на дружеството са тире (-) и точка (.);
 6. Името не трябва да е заблуждаващо за дейността и бизнес сферата, в която ще оперирате;
 7. Търговските имена винаги съдържат в себе си и формата на управление на бизнеса: ЕТ, ЕООД, ООД, АД и други.

Някои бизнеси и сфери на дейност имат допълнителни специфични изисквания, затова е най-добре да се консултирате с юрист, преди да регистрирате името на дружеството. Консултантска фирма Флекси Про може да асистира, така че не се колебайте да се свържете с нас.

Недостатък на не напълно уникалното фирмено име е, че ще Ви е по-трудно да го използвате и като своя марка/бранд, защото ще имате конкуренция в лицето на всички други фирми с подобно име.

За щастие името на Вашата фирма може да се различава от името на Вашия бранд/марка, но ако искате те да са еднакви, то следва да помислите за уникални идеи за име на предприятието Ви.

Отличен пример за име на компания, което се отличава от марката си, е фирма Ай Ти Екс България ЕООД, която оперира с марката-моден гигант Zara.

Винаги е добра идея да проверите желаното фирмено име и в Гугъл, за да сте сигурни, че освен фирма със същото име, няма и някаква марка, с която да трябва да се конкурирате в бъдеще или пък с която Вашите клиенти да Ви бъркат.

Варианти за име на фирма: как да генерираме идеи за име на фирма

За да може наименованието на Вашата фирма да ви бъде полезно за дългосрочния растеж на бизнеса и да не Ви дърпа назад, добре е да следвате тези препоръки, когато измисляте името:

 • Нека то е лесно за произнасяне и изписване;
 • Добре е да бъде кратко, ясно и да се запомня;
 • Нека то да не е прекалено ограничаващо за Вашата бизнес дейност и да позволява растеж;
 • Добре е името на фирмата изписано на латиница, да бъде свободно за регистрация на домейн, в случай че искате да имате и уебсайт за бизнеса си в бъдеще.

За да проверите дали името на фирмата е свободно за домейн регистрация, можете да навигирате към някой от множеството продавачи на домейни на българския и международните пазари.

Отличен пример за добро име на фирма e „Софармаси 6“ ЕООД, които оперират с марката Sopharmacy и едноименния им домейн Sopharmacy.bg. Това име отговаря на всички добри практики за наименуване на бизнеси и е лесно разпознаваемо както от партньорите, така и от клиентите на фирмата.

В следващите редове ще разгледаме няколко полезни техники, които да Ви помогнат да измислите най-оптималните варианти за име на фирма за дългосрочни цели.

Използвайте собственото си име

Ако сте специалист на свободна практика или имате изградено име, благодарение на семейството си, то може би е добре да развивате името си като личен бранд и да го изберете и за име на фирмата си. Това е популярен избор при денталните практики и лекарите като цяло, адвокатските кантори и нотариусите, както и в други сфери на дейност. Но не само малките бизнеси могат да използват този прийом за създаване на фирмено име. Гигантът Johnson & Johnson, например, носи имената на братята Johnson.

Включете дейността си

Името може да даде насока за Вашата дейност и да се превърне в синоним за последното. Така например Sopharmacy съдържа “pharmacy” или “аптека” в името си, а Bulmag има “Bul” за “България” и “mag” за магазин. С един прочит на името, на всеки клиент му става ясна експертизата на тези фирми.

Пробвайте чуждици

Всъщност примерите от предходната точка перфектно онагледяват и съветите от тази. Име на предприятие, което ползва чуждица, звучи по-изискано и интересно, и се запомня по-лесно от потенциалните клиенти. Освен това тези имена се ползват по-добре, когато решите да си закупите домейн за сайта. Можете да ползвате както английски, така и латински, та даже и други езици, за да се вдъхновите за добра идея за фирмено име.

Играйте с думи и словосъчетания

Използвайте игриви и креативни комбинации от думи, които не само описват дейността на Вашия бизнес, но и създават интерес и усещане за иновация. Този тип имена привличат вниманието и се запомнят изключително добре. Ето няколко реални примера:

 • Pinterest, което комбинира “pin” – от “закачам” и “interest” – от “интерес”.
 • TripAdvisor, което е комбинация от “trip” – “пътувам” и “advisor” – “съветник”.
 • Facebook комбинира “face” – “лице” и “book” – “книга”.
 • Milka е комбинация от “milk” – ”мляко” и “kakao” – “какао”.

Играйте с изписването и произношението

Понякога дори лека врътка в изписване на фирменото име може да даде уникален краен резултат, който е не само интересен и запомнящ се, но и Ви откроява значително от всички останали в индустрията. Така например, Lyft, компанията за споделен превоз на пътуващи, избра модерен и уникален начин на правопис на “lift”.

Друг пример са Fiverr, което произлиза от “five” – “пет”, и подчертава, че се предлагат услуги на стойност пет долара. Oтличен пример са и марката вафли Serenata, от “serenade”.

Акроними и абревиатури

Акронимите и абревиатурите са превъзходен начин да наименувате предприятието си по кратък, но запомнящ се начин. Така можете да съкратите прекалено дългите и описателни имена, но да запазите смисъла, който искате името на бизнеса да съдържа.

Няколко успешни примера са Airbnb, което е съкращение от Air, Bed and Breakfast, ОББ от Обединена Българска Банка, NASA от National Aeronautics and Space Administration и много други.

Метафори, символика и препратки

Винаги можете да се вдъхновите от значението на думите, от символиката на буквите, както и да използвате известни препратки към литература, поп култура, и други.

Автомобилната марка Jaguar се свързва със символиката на животното, което представлява бързина, сила и елегантност. Starbucks е кръстена на капитан от романа “Моби Дик”, а Windows символизира множеството активни работни прозорци, които можете да имате в операционната система.

Локални и географски обекти

Идеални за бизнес, който се базира в конкретна локация, този тип елементи в името на компанията определено няма да ограничат развитието на бизнеса Ви, но могат да послужат за метафора и подсилване на визията, която искате да изградите в крайния си клиент.

Отличен пример са марките Девин и Хисар, които символизират чистотата на природата, а оттам и на водата, която те предлагат.

Що се отнася до световноизвестни бизнеси, отличен пример са не само Amazon, но и Patagonia, които са кръстени на географски обекти в Южна Америка. Amazon символизира най-голямата река на света, а Patagonia е позната с красивите и изолирани природни гледки.

Вдъхновете се от целите и ценностите на бизнеса Ви

Няма нищо по-мотивиращо и показателно от това да включите Вашите принципи, визия и мисия в името на фирмата си.

Така направиха от “HAPPY Bar & Grill”, които искат и успяват да оставят всеки клиент, а и работник, доволни и щастливи от контакта си с компанията. Друг български бранд, “Брей!”, символизира емоцията, която продуктите се опитват да предизвикат у българина с техния стремеж за високо качество.

Изберете добре звучащо измислено име

В случай, че не искате да се задълбочавате в символиката и смисъла на фирменото име, винаги можете просто да изберете благозвучно наименование.

Измислете поне три различни варианта и ги изпратете на близки и познати, за да Ви върнат обратна връзка. Най-близките ни хора могат да бъдат добър източник на нови идеи, алтернативи и по-оригинални варианти за име на фирма.

Полезни инструменти за генериране на фирмени имена

В интернет пространството ще откриете множество генератори на бизнес имена, които работят страхотно с английски език. Такива са инструментите на Shopify, Canva, Business Name Generator, Namelix и много други. Те ползват изкуствен интелект, който взима Ваше кратко описание на бизнеса, за да генерира подходящи фирмени имена на английски.

За жалост обаче, тези инструменти не предлагат толкова добри идеи за имена на фирми на български език и за българския пазар, така че тук ще имате повече ръчна работа. Можете да използвате ChatGPT на OpenAI или Claude на Anthropic, за да Ви помогнат да генерирате първоначални идеи, които Вие да обработите в последствие.