fbpx

тел. индивидуални разработки

тел. за бизнеса

Дипломна работа или държавен изпит - кое да изберем?

Една от най-големите дилеми, пред които студентите са изправени преди завършването на тяхното студентство, е именно изборът между държавен изпит или дипломна работа. За да бъде успешно обучението на студента е необходимо той да покаже и защити своите знания по един или друг начин. Когато настъпи моментът за избор, повечето студенти не са сигурни за това кой вариант би бил по-подходящ за тях.

Въпреки ,че не съществува един единствен правилен отговор на въпроса дипломна работа или държавен изпит, и двете форми на оценяване на знания имат своите специфики, плюсове и минуси. За да направите правилния избор е добре да бъдете запознати както с особеностите на писане на дипломна работа, така и с процесa на държавния изпит. В крайна сметка, преди да инвестирате в писане на дипломна работа срещу заплащане, ще е добре да знаете дали това си заслужава.

В тази статия ще ви помогнем да получите детайлна представа за това какви са различията между двете, както и факторите, които да имате предвид при вземане на решение. Тази информация ще ви помогне да изберете правилната форма на оценяване при завършването на вашето студентство.

Какво да имате предвид при избор между дипломна работа или държавен изпит

Преди да разгледаме разликите между дипломна работа и държавен изпит, нека вникнем във факторите, които ще определят кое е по-добре за вас:

 • Подготовка – Добре е да имате реална преценка за вашата подготовка преди да направите избор. Ако сте сред студентите, които системно отделят време над учебниците и са постоянни в ученето, успешното вземане на държавен изпит вероятно няма да е никакво затруднение. Ако пък смятате, че ще се справите по-добре в разработването на дипломна работа като се фокусирате върху специфична тема, на която да отделите повече време, то насочете вниманието си към този вид оценяване.
 • Предпочитания – Всеки студент има своите собствени предпочитания. Обикновено, дипломната работа се асоциира с повече мисъл и креативност, докато държавният изпит е по-подходящ за хора, които предпочитат чистото учене, което не винаги е гаранция, че знанията са трайни. По време на разработване на дипломна работа, вие можете да откриете нови, приложими интересни факти, които да споделите пред комисията по време на вашето оценяване.
 • Оценка – Имайте предвид, че има минимален успех за дипломна работа. Всеки университет има своите собствени изисквания и е добре да се запознаете с тях предварително.
 • Характер – Защитата на дипломна работа изисква увереност и комфорт при комуникацията с хора и презентацията. Ако студентът е по-притеснителен, това със сигурност ще е предизвикателство, с което ще трябва да се справи. Добрата новина е, че темата ще бъде само една а времето, с което разполагате, ще е достатъчно, за да се подготвите безупречно.

Имате нужда от съдействие с Вашата дипломна работа? FlexyPro ще Ви помогне!

Дипломна работа

Дипломната работа е често срещан избор при студентите поради няколкото основни предимства, които тя предлага.

Предимства на дипломна работа

Работейки по дипломна работа, студентът се занимава с конкретно задание, избрано от него самия. По време на разработването на дипломна работа се научават много различни и интересни неща, които в повечето случаи, материалът, който се изучава, не включва. Като допълнителен плюс, дипломната работа се създава с помощта и надзора на курсов ръководител. Това отваря нови врати към създаване на ценни контакти и получаване на качествени и професионални съвети и насоки.

Помощта на ръководителя е не само полезна за получаването на по-висока оценка, но помага на студентите да усвоят и много ценни качества и умения в развиването на тези и правилното аргументиране върху даден казус или тема. Това са умения, които са полезни и в живота след студентските години.

Трето предимство от това да изберете дипломна работа пред държавен изпит е, че по време на защитата е необходимо да говорите само по заданието, вместо да покривате огромни количества материал. Не на последно място, студентите имат достатъчно време за създаването на дипломната работа, за да се справят със задачата.

Ето и какво типично съдържа една дипломна работа:

 • Титулна страница
 • Резюме
 • Съдържание
 • Увод
 • Основен текст
 • Заключение
 • Използвана литература
 • Приложения
 • Бележки и цитати

Недостатъци на дипломна работа

Единственият недостатък на това да изберете дипломна работа е, че процесът е по-дълъг и отнема повече време и отдаденост. Дипломната работа преминава през различни фази и е необходимо студентът да умее да показва постоянство и желание при нейното изработване.

Държавен изпит

Някои студенти избират доброволно да се явят на държавен изпит пред това да създадат дипломна работа. Важно е да отбележим, че до държавен изпит се допускат единствено студентите, които са изпълнили определени изисквания на учебния план. Ако държавният изпит не бъде взет от първия път, студентът има право на три явявания в рамките на шест сесии.

Предимства на държавен изпит

Предимствата на държавните изпити са няколко. На първо място, за много студенти, те са по-комфортният начин на оценяване, тъй като не се изисква специална презентация или защита, както при дипломната работа. За да бъде взет държавен изпит, студентите трябва да покрият и научат определен материал. Често, това не изисква особена креативност или прилагане на алтернативно мислене.

Недостатъци на държавен изпит

От друга страна, има и редица недостатъци от явяването на държавен изпит. Например, материалът, който трябва да се покрие е много повече от този, необходим за създаването на дипломна работа. До момента на изпита, студентът не знае върху коя част от материала ще бъде изпитван, което изисква увереност и знания във всички елементи. Особено за студентите, които предпочитат да прилагат свое собствено мислене и поглед над нещата, явяването на държавен изпит може да се превърне в истинско предизвикателство, особено в университети, където се изисква директно цитиране и повтаряне на научения материал.

Изборът е ваш

Студентите сами могат да изберат между дипломна работа и държавен изпит. Някои дори се срещат и с двата формата през студентските си години. Трудно е да се определи кой от двата варианта е по-добър, тъй като това зависи изцяло от предпочитанията на студента. Надяваме се, че тази статия ще ви помогне на вникнете в предимствата и недостатъците на двете алтернативи и да направите правилния избор за вас.

Експертите от консултантска фирма Флекси Про могат да ви помогнат с професионално изготвяне на дипломни работи. Доверете се на нашите експерти и се уверете, че приключвате студентството си с успеха, който заслужавате.

Изберете FlexyPro за Вашата дипломна разработка!

Контактна форма

Изберете файл или го привлачете в ограденото поле. Допустими формати: jpg, jpeg, png, doc, docx, xlsx, pdf, pptx, csv

Изпрати ни съобщение или заповядай в нашия офис

Работно време:

Понеделник – Петък: 09:00 – 17:30ч.

Събота и неделя: почивни дни